1. Print

  L’Ajuntament d’Inca i Finestra al Sud presenten la iniciativa Cafè Ciutat d’Inca com a compromís del municipi amb el Comerç Just

  23 novembre 2017
  • Finestra al Sud convoca un concurs de fotografia per cercar la imatge d’aquest cafè. (click per veure les bases)
  • El cafè, que se podrà adquirir a Inca en uns mesos, provindrà d’una cooperativa de Comerç Just de Nicaragua.

  Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el projecte Cafè-Ciutat a Inca i les primeres activitats que organitza l’associació Finestra al Sud amb l’objectiu posar en evidència la possibilitat de consumir de manera responsable un producte d’ús diari.  junt a Antoni Rodriguez, primer tinent de batle d’Inca; Antoni Servera, Director General de Cooperació; Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació; a més dels regidors Maria José Fernandez, mercats; Antonia Maria Sabater, Firas i Dijous Bo; Antoni Peña, participación; Biel Frontera, transparencia i la responsable de sensibilització de Finestra al Sud, Andrea González.

  La proposta de Cafè-Ciutat pretén generar un vincle entre la producció del cafè i el seu consum, entre el seu origen i el seu destí a la nostra localitat. D’aquesta manera, els ciutadans coneixeran de forma directa les millors condicions de vida dels pagesos que l’han conreat i el respecte al medi ambient en el seu país d’origen. Finestra al Sud ha decidit que aquest cafè provengui de la cooperativa CECOCAFEN de Nicaragua, degut a l’existència de llaços previs amb aquesta cooperativa i a la intenció de cercar sinergies amb l’agermanament solidari de la ciutat d’Inca amb la municipalitat de Telpaneca, també al país centre-americà. Aquesta serà la primera experiència de Cafè-Ciutat a Mallorca, una proposta que ja duen endavant més d’una quinzena de municipis a l’estat espanyol.

  Finestra al Sud vol que els inquers i les inqueres s’involucrin en aquest projecte. Per això, com a primera activitat, ha presentat un concurs de fotografia per cercar la imatge que s’utilitzarà als paquets d’aquest cafè. Les bases es poden descarregar a la pàgina web de l’associació. Es podran presentar fotografies fins el proper 15 de desembre. Un jurat compost Eulària Martorell, Nadal Crespi, Mar Agüera, Biel Bosch, Biel Frontera Arrom i Curro Viera decidirà la fotografia guanyadora, tinguent en compte el missatge solidari, la seva estètica i la vinculació amb el municipi d’Inca.

  Andrea González, en nom de Finestra al Sud, ha agraït el suport de les institucions en aquest projecte, conscients de la importància de promoure el Comerç Just i el Consum Responsable, actuant des de l’àmbit local amb la voluntat de transformar l’injust sistema econòmic global. No de bades, el Comerç Just millora la vida de les persones que ho consumeixen i dels que el produeixen. Com sempre recordam, el Comerç Just és un moviment internacional format per organitzacions del Sud i del Nord, amb el doble objectiu de millorar l’accés al mercat dels productors més desfavorits i canviar les injustes regles del comerç internacional.

  Inca

  Inca

  ​Comite café Ciutat d’Inca


 2. Print

  Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

  17 març 2016

  La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
  exolina
  La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

  Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

  Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
  img_20160310_100834
  En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

  La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
  img_20160310_130638


 3. Print

  CAFÈ IGUALADA, L’ONZÈ CAFÈ CIUTAT

  9 octubre 2015

  La ciutat d’Igualada ja té el seu propi cafè de comerç just, és l’onzè Cafè Ciutat. En el marc de la Tardor Solidària el dissabte dia 3 d’octubre, la ciutadania va poder gaudir d’un tast d’aquest cafè que porta l‘intensitat del robusta de Tanzània i l’aroma delicat de l’aràbiga de Nicaragua.


 4. Print

  CAFÈ SANT ADRIÀ A LA FIRA D’ENTITATS DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ A SANT ADRIÀ DE BESÒS

  2 maig 2015

  El dissabte 18 d’abril va tenir lloc la Fira d’entitats de solidaritat i cooperació a la plaça de la Vila de Sant Adrià de Besòs, en el marc de les XVIII Jornades Solidàries, “Solidaritat és nom de dona”.

  El Cafè Sant Adrià va estar present durant tota la fira en un tenderol exclusivament per donar difusió, informació i tast del cafè.

  Aquest any els nois i noies del curs de vendes, oficina i atenció al públic del Programa de Formació i Inserció (PFI-PTT) de Sant Adrià, van ser els encarregats i encarregades de guarnir el tenderol i fer-lo vistós de forma que les persones que passaven s’acostessin, així com també, donar informació i tast del cafè. Els nois i les noies del curs han estat treballant durant aquest ultim mes al curs, els principis del comerç just i el que això comporta als i les treballadores de les cooperatives del sud.


 5. Print

  CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

  21 març 2015

  img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

  Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

  S’han constatat els principals aspectes positius:
  *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
  * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
  * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
  * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
  * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
  * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
  * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
  * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

  Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

  Càpsules “Cafè Ciutat”
  Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


Etiquetes