1. Print

  Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

  17 març 2016

  La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
  exolina
  La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

  Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

  Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
  img_20160310_100834
  En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

  La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
  img_20160310_130638


 2. Print

  CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

  21 març 2015

  img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

  Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

  S’han constatat els principals aspectes positius:
  *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
  * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
  * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
  * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
  * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
  * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
  * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
  * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

  Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

  Càpsules “Cafè Ciutat”
  Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


 3. Print

  EL CAFÈ CIUTAT ES PROMOCIONA A TERRASSA

  9 maig 2014

  dsc08864-225x3002

  Aquest any 2014 ha estat escollit per Terrassa per donar un nou impuls al seu Cafè Ciutat, el Cafè Terrassa. És per això que durant els mesos de març i abril l’exposició del Cafè Ciutat va recórrer tots els centres cívics de Terrassa i per aquest mes de maig i juny s’han programat diverses accions per promocionar encara més la seva existència.

  Així, el Cafè Terrassa serà un dels protagonistes de la propera Festa del Comerç Just, que es celebrarà el dissabte 17 de maig a la Plaça Vella. Concretament hi serà present amb una degustació i a través d’una activitat que consisitirà en fer-se una fotografia amb el producte, per entrar després en un sorteig d’un lot de productes de comerç just.

  La Festa del Comerç Just serà, a més, el punt de partida del Mes del Comerç Just, un monogràfic que comptarà amb un cinefòrum, una exposició, un aula de cuina o un tast de Cafè Terrassa. Tanmateix també hi haurà una jornada de portes obertes a la seu d’Alternativa 3, on es podrà visitar la torradora de cafè i fer diverses cates, tant de cacau com de cafè.

  Tot això ha de servir per donar una nova embranzida al Cafè Terrassa, un producte que forma part dels productes de Terrassa Gastronòmica i que poc a poc es va fent un espai en les prestatgeries de més comerços i en els hàbits de consum de la ciutadania.


 4. Print

  III TROBADA DE “CAFÈ CIUTAT” A MATARÓ

  26 febrer 2014
  III TROBADA A MATARÓ DE MUNICIPIS DEL PROJECTE “CAFÈ CIUTAT” AVUI A LA PEIXATERIA. Des de fa 3 anys la Diputació de Barcelona, els ajuntaments, socis locals (que fan la distribució del cafè ciutat) i alternativa3 (importadora de productes de Comerç Just) ens trobem per enfortir la nostra tasca de difondre el cafè de Comerç Just a les nostres ciutats. El primer Cafè Ciutat va ser Terrassa, després es van incorporar Mataró, Manresa, Sant Quirze, Molins, El Prat, Calella i Sant Adrià que fa només 2 mesos que està al mercat. En aquesta trobada hem pogut parlar de les activitats i experiències realitzades el 2013 i del futur i de totes les tasques i novetats que podríem incloure aquest any, de cara a donar més difusió al Cafè Ciutat, així com impulsar nous Cafès Ciutat a altres municipis.


 5. Print

  FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA A TERRASSA

  2 juliol 2013

  la-foto4

  Terrassa va celebrar el dissabte 1 de juny una nova edició de la Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica. Com en anys anteriors, la convocatòria es va dur a terme a la Plaça Vella, on durant tot el matí, les entitats locals especialitzades en aquest comerç alternatiu van oferir informació a la ciutadania i van donar a tothom l’oportunitat de conèixer els productes del comerç just. Concretament, les associacions que hi van col·laborar van ser : “Alternativa 3”, “Intermón- Oxfam”, ”Catequa per al Desenvolupament” i “Món Solidari”.

  Enguany també hi va ser present Triodos Bank, una entitat que financia i promociona empreses i projectes que tenen com a nord el desenvolupament de la persona i de les col.lectivitats i que garanteixen un valor afegit en els camps social, mediambiental i cultural. Tot plegat, gràcies al suport d’estalviadors i inversors que creuen en la causa de la construcció d’una societat més humana i més sostenible.

  La jornada va començar a les 10 del matí i el seu punt àlgid va ser cap a les 12 del migdia amb l’actuació d’en Carles Cuberes i del seu l’espectacle Karibú, que combina l’animació infantil amb una reflexió sobre el consum. Seguidament es va llegir el manifest de la Festa. Els actes finalitzaren a les 14 h.

  Com a temes paral·lels, dir que a la festa hi va ser present l’exposició “Cafè Just i Comerç Just” i que el dijous dia 6 a les 19.30 h. va tenir lloc un tast de cafè a la botiga “Món Solidari”, acte promogut per “Alternativa 3”.

  Les vendes de productes de Comerç Just arreu del món superen avui dia els 5.500 milions d’euros. Això es tradueix en impactes decisius sobre 2,5 milions de productores i productors a més de 70 països d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina.


Etiquetes