1. Print

  Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

  17 març 2016

  La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
  exolina
  La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

  Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

  Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
  img_20160310_100834
  En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

  La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
  img_20160310_130638


 2. Print

  CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

  21 març 2015

  img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

  Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

  S’han constatat els principals aspectes positius:
  *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
  * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
  * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
  * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
  * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
  * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
  * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
  * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

  Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

  Càpsules “Cafè Ciutat”
  Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


 3. Print

  Presentació Bones Pràctiques: Cafè Ciutat- Municipis pel Comerç Just

  3 juliol 2014

  El dijous 26 de juny es va presentar a Cases d’en Puig la publicació “Cafè Ciutat- Municipis pel Comerç Just”, llibret editat dins de la colecció Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana que publica AVALUEM- anàlisi i desenvolupament. A l’acte van assistir representants de les diferents entitats i organitzacions implicades en la campanya Cafè Ciutat, com la Diputació de Barcelona i Fundació Grup Tercer Món de Mataró, així com representants del Programa de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament del Prat i de Acsur-Las Segovias.

  Carme de Arolas, responsable de l’Espai de Concertació amb les Organitzacions de la Societat Civil de la Diputació de Barcelona, va destacar el paper dels ajuntaments i de les entitats com ONG’s i altres del tercer sector en el projecte de Cafè Ciutat, un projecte que té la característica de vincular a la ciutadania dels municipis catalans amb els productors de cafè del Sud a través d’un producte de consum diari com el cafè.

  Un treball conjunt que, com va assenyalar Rita Baumann de la Fundació Grup Tercer Món de Mataró, no seria possible sense la col·laboració solidària de les entitats ciutadanes i dels municipis adherits a aquesta campanya que ja porta en marxa des de l’any 2008.

  La implementació de la campanya del Cafè Ciutat a la nostra ciutat va començar a l’any 2010, quan a través d’un procés participatiu es va escollir el tipus de cafè i la imatge del paquet. La regidora de l’Ajuntament del Prat, Alba Bou, va realitzar un resum de les activitats de sensibilització sobre el cafè de comerç just més rellevants que es van dur a terme a la nostra ciutat. A més va subratllar la importància que totes les màquines de “vending” de cafè dels equipaments municipals subministren Cafè El Prat.

  El treball en xarxa del municipis també va ser un element clau per a la implementació i l’èxit de la campanya. Una bona pràctica de comerç just que, com va indicar Núria Camps, directora d’Avaluem, està ja en funcionament en vuit ciutats catalanes (Terrassa, Manresa, Mataró, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallés, Calella, Sant Adriá del Besòs i El Prat de Llobregat) com a prova d’un esforç col•lectiu per promoure el comerç just i un consum responsable. Camps va destacar la iniciativa i voluntat per enfortir la cooperació municipal en un context en què la cooperació es veu fortament amenaçada per retallades pressupostàries i qüestionament de les competències dels municipis.

  Al final de l’acte, els assistents van poder degustar el nostre cafè de comerç just, el Cafè El Prat, un cafè procedent de dues cooperatives, una a Colòmbia, la Asociación de Productores Campesinos e Indígenas de la Sierra Nevada de Santa Marta, i l’altre a Tanzània, la Kagera Cooperative Union. La combinació de l’aràbica colombià i la robusta africà aporta un gran equilibri entre el sabor del robusta  i la intensitat de l’aroma de l’aràbica. Les dues cooperatives que recolza el Cafè El Prat són cooperatives de camperols que s’han organitzat de forma participativa per obtenir preus més justos per les seves collites, que els permetin millorar les seves condicions de vida i decidir el seu propi desenvolupament.

  Si vols saber més sobre el Cafè El Prat i el Cafè Ciutat, pots passar per la botiga del Racó del Món i et donarem un exemplar gratuït del llibre de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana sobre el  Cafè Ciutat.


 4. Print

  III TROBADA DE “CAFÈ CIUTAT” A MATARÓ

  26 febrer 2014
  III TROBADA A MATARÓ DE MUNICIPIS DEL PROJECTE “CAFÈ CIUTAT” AVUI A LA PEIXATERIA. Des de fa 3 anys la Diputació de Barcelona, els ajuntaments, socis locals (que fan la distribució del cafè ciutat) i alternativa3 (importadora de productes de Comerç Just) ens trobem per enfortir la nostra tasca de difondre el cafè de Comerç Just a les nostres ciutats. El primer Cafè Ciutat va ser Terrassa, després es van incorporar Mataró, Manresa, Sant Quirze, Molins, El Prat, Calella i Sant Adrià que fa només 2 mesos que està al mercat. En aquesta trobada hem pogut parlar de les activitats i experiències realitzades el 2013 i del futur i de totes les tasques i novetats que podríem incloure aquest any, de cara a donar més difusió al Cafè Ciutat, així com impulsar nous Cafès Ciutat a altres municipis.


 5. Print

  Cafè El Prat en la Festa del Prat Solidari i el Comerç Just 2013!

  7 juny 2013

  El passat dissabte 11 de maig, el Dia Internacional del Comerç Just, varem celebrar a la ciutat del Prat de Llobregat la Festa del Prat Solidari i el Comerç Just 2013. Des de fa tres anys la Comissió del Prat Solidari i el Centre d’Informació, Cooperació i Comerç Just El Racó del Món, sota la supervisió del Programa de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament del Prat, organitzem aquesta festa de manera conjunta per apropar a la ciutadania al món de la solidaritat, fer difusió dels projectes de les entitats solidàries del Prat i sensibilitzar sobre els valors i principis del comerç just i el consum responsable.

  A la parada de la botiga del Racó del Món, es va realitzar una petita degustació de Cafè El Prat i a més es van vendre productes d’alimentació de comerç just. El Cafè El Prat va ser el producte més venut d’una jornada on es van realitzar diverses activitats per difondre el comerç just, com una activitat d’art solidari, degustació de xocolata a la tassa i un sorteig d’una panera amb productes d’alimentació i artesania de comerç just.


Etiquetes