1. Print

  Terrassa acull la trobada anual del Cafè Ciutat

  17 març 2016

  La seu d’Alternativa 3 a Terrassa va acollir una nova edició de la reunió anual dels municipis participants al projecte “Cafè Ciutat”. Enguany aquesta trobada tenia una convidada força especial: Exolina Aldana, presidenta del Consell d’Administració de la seva cooperativa, Augusto César Sandino i vicepresidenta de la Central de cooperatives CECOCAFEN (Nicaragua).
  exolina
  La jornada va comptar també amb la xerrada de la Núria Camps, d’Avaluem, que portava per títol “Xarxa Cafè Ciutat per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.”

  Els principals temes de la trobada van girar al voltant de dos grans eixos: potenciar el treball de sensibilització o coneixement del projecte a les ciutats participants (actualment en són 11) i la idoneïtat d’incorporar les càpsul·les com a nou producte de venda del Cafè Ciutat, novetat que va ser molt ben acollida i que podria cristalitzar en breu.

  Pel que fa al primer eix, es va considerar indispensable donar a conèixer el projecte als nous regidors i regidores que han entrat als ajuntaments després de les eleccions de l’any 2015, alhora que intentar buscar aliances amb entitats locals que participin en la difusió del projecte. També s’acorda canviar el nom de “Projecte Cafè Ciutat” per “Xarxa Cafè Ciutat”.
  img_20160310_100834
  En quant a la incorporació de càpsul·les, s’acorda fer un packaging comú per a totes les poblacions, que es podria complementar amb algun distintiu particular de cada una de les ciutats participants, i es decideix donar una embranzida definitiva a la iniciativa com a aposta per arribar al màxim nombre de públic possible.

  La jornada va finalitzar amb una visita a la torradora de cafè d’Alternativa 3 i amb l’explicació del procés que fa el cafè des que arriba al magatzem com a materia primera fins que queda empaquetat.
  img_20160310_130638


 2. Print

  CINQUENA TROBADA “CAFÈ-CIUTAT” A SANT ADRIÀ

  21 març 2015

  img_4008L’onze de febrer d’ enguany es va celebrar l’anual trobada del Cafè Ciutat, aquesta vegada l’amfitrió és l’Ajuntament de Sant Adrià. Participen els Ajuntaments que tenen un “Cafè Ciutat” propi, la importadora del cafè de comerç Just Alternativa3, Ajuntaments interessats i que han donat els seus primers passos per tenir el Cafè Ciutat i l’entitat que porta la coordinació del projecte, la Fundació Grup Tercer Món Mataró.

  Tema important d’aquesta trobada era contrastar si hi ha hagut progressos dins les cooperatives cafeteres, o no, des del començament del projecte «Cafè Ciutat» l’any 2008 fins a l’actualitat.

  S’han constatat els principals aspectes positius:
  *S’ha enfortit el funcionament democràtic de les cooperatives
  * S’ha millorat el nivell d’alfabetització del conjunt de comunitats implicades
  * S’ha aconseguit l’escolarització d’infants en zones aïllades i amb pocs recursos
  * S’ha pogut allargar el temps de formació facilitant beques per a joves
  * S’ha promogut el truisme sostenible oferint rutes i visites a les mateixes plantacions de cafè i a les comunitats
  * S’ha treballat per recuperar la propietat de la terra que pertanyia als avantpassats
  * S’ha treballat per l’apoderament de les dones, millorant tant la formació com les oportunitats laborals i l’autoestima
  * S’han minimitzat els efectes de la contaminació per ús de pesticides o per mala gestió de residus.

  Ajuntaments: el que és important és que cada municipi pugui adaptar el lideratge del projecte a les potencialitats del territori. Si es pot treballar conjuntament amb entitats és perfecte i es pot arribar a més col·lectius, però no sempre és possible. D’altra banda, quan es lidera més directament des del mateix ajuntament també es pot veure com una oportunitat de fer sensibilització interna i promoure el concepte de compra pública ètica.

  Càpsules “Cafè Ciutat”
  Diferents municipis han tingut demanda de comerços de comptar amb càpsules “Cafè Ciutat” i així arribar a un mercat més ampli. Per aquest motiu, s’ha treballat amb Alernativa3 la possibilitat d’oferir aquest producte de forma complementària als actuals paquets de cafè.


 3. Print

  QUINZENA SOLIDÀRIA DE CALELLA

  4 juny 2014

  El Sidral Solidari que es va fer el dia 24 de maig a la plaça de l’Església va posar punt i final a la Quinzena Solidària de Calella. Ha estat uns dies plens d’activitats que tenien com a tema principal La Pobresa.

  Les activitats del Sidral Solidari eren de caire obert a tota la ciutadania que es desenvolupà durant la tarda fins a les vuit del vespre. La tarda va començar amb una activitat infantil i familiar: l’Auca d’en Baboucar. El noi del Cafè; Després, a les 17.30 es va fer un conte contes: De quin fang estem fets?A càrrec dels alumnes del CNL. A les 18.00 h música en viu a càrrec de Funk Manchú i, per acabar, a les 20 h Lectura del Manifest de la Quinzena Solidària 2014. A més, també hi va haver mostra d’entitats, degustació i venda de productes de Comerç Just, activitats i jocs d’arreu del món.

  Aquests dies han servit per conscienciar als calellencs i calellenques que la solidaritat i la cooperació són necessàries en qualsevol societat i la pobresa, un dels temes que genera més preocupació en l’àmbit popular. Tal com explica la Tinenta d’Alcaldia de Política Social, Núria Parella, “ser solidari significa comprometre’s i per comprometre’s cal conèixer i és en aquests temps de crisi econòmica que, també hi ha crisi de models, quan el coneixement és necessari per reformular idees i per prendre consciència”. És per això que Núria Parella ha valorat molt positivament la implicació de tots els calellencs i calellenques en la Quinzena Solidària.

  La Núria Parella va fer un últim apunt: “la Quinzena Solidària de Calella és una gran oportunitat per conèixer i buscar noves estratègies o solucions al moment present, ja que cooperar i compartir és el que més identifica a la Humanitat”.


 4. Print

  III TROBADA DE “CAFÈ CIUTAT” A MATARÓ

  26 febrer 2014
  III TROBADA A MATARÓ DE MUNICIPIS DEL PROJECTE “CAFÈ CIUTAT” AVUI A LA PEIXATERIA. Des de fa 3 anys la Diputació de Barcelona, els ajuntaments, socis locals (que fan la distribució del cafè ciutat) i alternativa3 (importadora de productes de Comerç Just) ens trobem per enfortir la nostra tasca de difondre el cafè de Comerç Just a les nostres ciutats. El primer Cafè Ciutat va ser Terrassa, després es van incorporar Mataró, Manresa, Sant Quirze, Molins, El Prat, Calella i Sant Adrià que fa només 2 mesos que està al mercat. En aquesta trobada hem pogut parlar de les activitats i experiències realitzades el 2013 i del futur i de totes les tasques i novetats que podríem incloure aquest any, de cara a donar més difusió al Cafè Ciutat, així com impulsar nous Cafès Ciutat a altres municipis.


 5. Print

  FIRA DE CALELLA I L’ALT MARESME

  25 setembre 2013

  Un any més, la Fundació Grup Tercer Món Mataró ha estat present a la Fira de Calella i L’Alt Maresme, amb el cafè CALELLA. Els visitants de la Fira van poder gaudir d’un tast de cafè de Comerç Just, eix principal de les activitats solidàries del nostre Grup. La degustació del cafè Calella es va fer en l’espai de Solidaritat, promocionat per l’ Ajuntament de Calella.

  El temps –esplèndid- va acompanyar i l’ ambient creat al recinte ferial era animat i plenament reeixit. En aquesta ocasió hi hagué una dedicació especial a l’ economia i a la realitat de les terres de l’ Ebre. Però els estands i les parades eren de diferents llocs, tipus i caire.

  En les fotografies podeu veure el tast de cafè, els paquets, la regidora de l’Ajuntament de Calella Núria Parella, visitants i membres de la Fundació.


Etiquetes