Print

PRESENTACIÓ CAFÈ CERDANYOLA

16 gener 2015

img_3915

Cerdanyola ja té el seu propi cafè de comerç just. El MAC Can Domènech acollia el dia 26 de novembre la presentació del paquet del producte ‘Cafè Cerdanyola’ que serà comercialitzat a la ciutat amb una varietat d’un 70% de cafè Chiapas i un 30% de Tanzània. El paquet, a més, porta la imatge d’una de les dames de Cerdanyola que formen part dels vitralls modernistes de Can Domènech; imatge que es va escollir durant la celebració de la Primavera Solidària a la ciutat a través d’un concurs fotogràfic. El Cafè Cerdanyola també té un padrí, l’actor cerdanyolenc, Aleix Rengel, que va disculpar la seva absència per malaltia. El Cafè Ciutat és una iniciativa solidària de promoció del comerç just, que forma part d’un projecte de cooperació internacional i de sensibilització liderat per Alternativa 3 i Grup Tercer Món, amb el suport de la Diputació de Barcelona. La regidora d’Immigració i Cooperació al Desenvolupament, Carmen Rebollo, explicà que l’objectiu és “fomentar i vincular el comerç just a la ciutat i aconseguir que els productors del Tercer Món tinguin uns salaris dignes i que hi hagi igualtat entre homes i dones”. Per això, desitja que molts comerços de la ciutat se sumin a la iniciativa i el posin a la venda. Cerdanyola es va vincular al projecte amb la voluntat de cooperar i sensibilitzar la ciutadania sobre el comerç just i generar consciència solidària a l’hora de consumir, igual que han fet molts altres municipis catalans. El president d’Alternativa 3, Antoni Baile, explica que estan treballant en el comerç just des de 1992. Segons indica, cada vegada més estan intentant desenvolupar projectes més a prop dels productors i el Cafè Cerdanyola “és un exemple d’això” que serveix per donar “més qualitat de vida a les persones”. Baile remarca que el desenvolupament del projecte comença amb la compra directa del cafè a les cooperatives, es paga un preu més alt amb una prima social del 15% que s’inverteix en infraestructures, serveis mèdics bàsics i en educació a la zona. A més, comenta que “estan donant un preu mínim i s’ha aconseguit que el comerç just arribi a 1,5 milions de famílies al món, però encara queda molt camí per recórrer”. El projecte del Cafè Cerdanyola és un intent d’arribar encara a més famílies i que les cooperatives coneguin l’esforç que s’està fent en aquest tema. Baile destaca que el comerç just no depèn de les subvencions sinó de la feina dels mateixos productors i és una iniciativa que “fomenta l’autoestima i la confiança” perquè aquestes comunitats tirin endavant en el futur. El projecte el va posar en marxa l’any 2008 la Diputació de Barcelona i a poc a poc s’ha anat estenent per la província de Barcelona amb la voluntat de transmetre el missatge que amb la compra del cafè s’està ajudant a una població i unes comunitats que necessiten un suport, ja que el comerç just és una eina que serveix perquè no hi hagi desigualtats. Amb Cerdanyola ja són 11 els municipis adherits. El president de la Fundació Grup 3r Món de Mataró, Jeroni Escoda, destaca que en aquest projecte, el principal és el productor. Segons manifesta, “la gràcia és que són productes fets per productors del tercer món que paguem més cars”. Per exemple, a “Chiapas”, són comunitats d’unes 30 famílies i les cooperatives que hi participen estan obligades a repercutir els seus beneficis a la societat civil. El comerç just, assegura, “ha estat un revulsiu que ha fet créixer la gent d’allà”, ja que fills d’aquestes comunitats han pogut anar a la universitat i també s’ha posat en marxa un programa d’alfabetització de dones indígenes. Jeroni Escoda recorda que quan es compra el cafè “s’està tenint en compte el treball d’aquestes comunitats, ja que és una ajuda directa a aquestes persones”. El regidor de Promoció Econòmica, Francisco Ortiz, explicà la importància de col·laborar en el projecte de comerç just perquè serveix per pagar salaris dignes als productors, fomentar la igualtat, evitar l’explotació infantil i respectar el medi ambient. Ortiz agrair als tècnics i als comerciants de Cerdanyola la seva sensibilitat pel producte i alhora de fer ciutat. L’acte de presentació va acabar amb un tast del Cafè Cerdanyola amb el que s’està treballant per poder comercialitzar a les botigues locals.


Deixa un comentari

Etiquetes